08 Mayıs 2013

Anadolu’nun parlak gençlerinin Koç Üniversitesi’nin olanaklarıyla buluştuğu program: Anadolu Bursiyerleri Programı

Üniversitemiz, “Anadolu Bursiyerleri Programı”yla son üç yıldır Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yaşayan, başarılı oldukları halde ekonomik nedenlerle ülkemizin en donanımlı eğitim kurumlarında yükseköğrenim fırsatı bulamayan öğrencilere geleceğin kapılarını aralıyor. Başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin tam burslu eğitim görebilmeleri için bağışçı kişi ve kuruluşların taahhütleriyle birlikte yaratılan kaynaklar Türkiye’de yeni bir hayırseverlik kültürünün oluşmasına öncü oluyor.

Türkiye’nin kalkınmasında önemli rol oynayacak, geleceğin liderleri ve bilim insanları olacak Anadolu’daki başarılı öğrencileri bulmak için Koç Üniversitesi Kurumsal İlişkiler ve Kaynak Geliştirme ekibi ve akademisyenlerimiz bugüne kadar ülke genelinde 50’ye yakın ilde 150’nin üstünde okulu ziyaret ederek ve 300’ü aşkın okula da çeşitli kanallarla ulaşarak Anadolu’daki başarılı öğrencilere ulaştılar. Öğrencilerin aileleriyle temas kurularak, bilinçli kariyer seçimleri yapılması konusunda ve programın detaylarıyla ilgili bilgi aktardılar. Böylece, program çerçevesinde 35 binden fazla kişi eğitimde fırsat eşitliği hakkında bilinçlendirildi.

Bu çalışmaların sonucu olarak, 2011 - 2012 akademik yılında 14; 2012-2013 akademik yılında ise 44 yeni öğrenci ile toplamda 58 Anadolu Bursiyeri üniversitemizde eğitim görüyor. Üniversitemizde, neredeyse her bölümde, Türkiye’nin tüm bölgelerinden, Batman, Kırşehir, Diyarbakır, Van, Amasya, Osmaniye, Giresun, Niğde, Siirt, Bitlis, Malatya ve daha pek çok ilden gelen Anadolu Bursiyeri öğrencisi bulunuyor.

Program hakkında bilgi veren Rektörümüz Prof. Dr. Umran İnan üniversite giriş sınavında en üst yüzde birlik dilimin içinde yer almalarına rağmen maddi imkansızlıklar dolayısıyla Türkiye’nin en donanımlı üniversitelerinde eğitim görme imkanından yararlanamayan gençlerin önlerine fırsat kapılarını aralamanın hem kendilerini hem de Anadolu Bursiyerleri Programı’na destek veren bağışçıları fazlasıyla heyecanlandırdığını belirterek; “Programa yapılan yüzlerce başvuru ülkemizde eğitimde fırsat eşitliğine duyulan ihtiyacı gözler önüne seriyor. Kaliteli eğitime erişim konusunda üniversitemizin duyarlılığını paylaşan hayırsever kişi ve kurumlar da programın destekleyici hedef kitlesini oluşturuyor. Her yıl ulaştığımız başarılı sonuçları gördükçe bu sayının daha da artması için büyük heves duyuyoruz. Bu düşünce ve isteğin bağışçılarımız tarafından da paylaşıldığını biliyoruz. Şu an Koç Holding şirketi olan 14; Koç Holding dışından ise 34 destekçimiz bulunuyor. Amacımız, toplumumuzun önemli ihtiyacı olan kaliteli eğitime erişimin öneminin altını çizerek eğitimde fırsat eşitliğine katkılar sağlamak ve üniversitemizde sunduğumuz imkânları giderek daha fazla sayıda üstün yetenekli ve ihtiyaç sahibi öğrenciye ulaştırarak geleceğin liderleri ve bilim insanları olacak bireyler yetiştirmek” dedi.

Anadolu Bursiyerleri Programı ile yeni bir “hayırseverlik kültürü” oluşturulduğunu belirten Prof. İnan; “Programımıza katılacak olan öğrencileri büyük titizlikle seçiyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına giderek öğrencilere, rehber öğretmenlere, müdürlere ve ailelerine Program hakkında bilgi veriyoruz. Yine ülkemizin her köşesindeki liselerimizin rehber öğretmenlerini üniversitemize getiriyor ve onları programımız hakkında bilgilendiriyoruz. Aynı şekilde tüm destekçiler ile birebir görüşmeler gerçekleştirerek hedeflerimizi paylaşıyoruz” dedi.

Planlı bir hazırlık aşamasından sonra gelen her başvuruyu büyük bir titizlikle incelediklerini ilave eden Kurumsal İlişkiler ve Kaynak Geliştirme Direktörü Zeynep Başak Çivi ise son derece teferruatlı, istatistiki verilere ve resmi belgelere dayalı bir değerlendirme sistemi yürüttüklerini belirterek “Öğrencilerin üniversite giriş sınavında elde ettiği başarının yanı sıra, sosyal faaliyetleri, akademik başarıları, ailelerinin maddi gelir düzeyi, öğretmenlerinden aldığı referanslar ve üniversite tarafından belirlenen konular hakkında yazdıkları kompozisyonlar başvuru dosyalarının temelini oluşturuyor. Böylece üniversite adaylarının kaderini belirleyen yalnızca sınava dayalı yerleştirme ve burs dağıtım sistemine çok yönlü bir alternatif getirmiş oluyoruz” dedi.

Bu program çerçevesinde üniversitemize yerleşen bursiyerlerin gözlerindeki ve söylemlerindeki heyecanın hem bizim hem de bağışcılarımız için ilham kaynağı olduğunu söyleyen Prof. İnan, böylelikle programın son derece doğru hedeflenmiş olduğunu gördüklerini ifade etti.

Mezunlarımızın Anadolu Bursiyerleri Programı’na verecekleri destekler ülkemizin parlak gençlerine umut ışığı olacak!

Başta mezunlarımız olmak üzere tüm Koç Üniversitesi Ailesi ve dostlarını üniversitemizin bir sosyal sorumluluk girişimi olan bu anlamlı projeye destek olmaya davet ediyoruz. Üniversitemiz kuruluşunun yirminci yılını kutlarken, yürüteceğimiz bağış kampanyası ile elde edilen gelirlerin tamamı Koç Üniversitesi Anadolu Bursiyerleri Programı’na aktarılacak olup 2014-2015 yılında kampanyamız tarafından desteklenerek programdan yararlanacak bursiyerlerimizin yurt ve kitap masrafları ile cep harçlıkları için kullanılacaktır. Kampanyamız dahilinde elde edilen her 15.000 TL tutarındaki bağış ile başarılı ve ihtiyaç sahibi bir öğrencinin üniversitemizde eğitim görmesi sağlanacak, öğrencinin eğitim masrafları ise üniversitemiz tarafından karşılanacaktır.

Yirminci yılımızda gelin hep birlikte bir öğrencinin hayatına değer katalım! Her geçen gün sevgiyle, bağlılıkla büyüyen Koç Üniversitesi Ailemizi Anadolu Bursiyerlerimizle zenginleştirelim! Gelin hep birlikte kaliteli eğitime erişimde fırsat eşitliğine katkıda bulunalım!

Anadolu Bursiyerleri Programı Websitesi: http://anadoluburslari.ku.edu.tr

Bağış yapmak için: http://mezun.ku.edu.tr/programlar/20-yil