1 Aralık 2014

Koç Üniversitesi Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi (EÇADEM) Açıldı

Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyeleri, İstanbul Kalkınma Ajansı, Kalkınma Bakanlığı, Sarıyer Belediyesi ve Boğaziçi Engelliler Derneği işbirliğiyle yürütülecek olan Koç Üniversitesi Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi (EÇADEM) açıldı. Koç Üniversitesi, Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Sarıyer Belediyesi’nin işbirliğiyle kurulan EÇADEM’in açılışı Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan’ın da katılımıyla gerçekleştirildi.

Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyeleri, İstanbul Kalkınma Ajansı, Kalkınma Bakanlığı, Sarıyer Belediyesi ve Boğaziçi Engelliler Derneği İşbirliği’yle yürütülecek olan Koç Üniversitesi Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi (EÇADEM) 01 Aralık 2014 Pazartesi günü açıldı.

İstanbul Kalkınma Ajansı, Kalkınma Bakanlığı, Koç Üniversitesi ve Sarıyer Belediyesi tarafından planlanan EÇADEM’in açılışına Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan katıldı.

EÇADEM’de Sarıyer bölgesinde engelli çocukların bilişsel, fiziksel, psikolojik, sosyal gelişimlerinin desteklenmesinin yanı sıra engelli çocuğu olan annenin yükünün azaltılması, kendisine, sahip olduğu diğer çocuklarına ve eşine ayıracağı zamanın yaratılması ve bunun sonucunda aile bütünlüğünün korunması sağlanıyor.

Müdür, idari asistan, psikolog, uğraşı terapisti ve 10 bakıcının görev yapacağı EÇADEM’de, her gün 30 zihinsel engelli çocuk evlerinden alınarak, merkeze getirilecek. Çocuğun tüm öz bakımının yapılacağı ve çocukların iyi vakit geçirmeleri için çeşitli etkinliklerin planlandığı Merkez, annelerin çocuklarını güvenle bırakıp, kendilerine ve diğer aile fertlerine zaman ayırmalarına fırsat yaratan bir merkez olacak.

EÇADEM’de engelli çocuk anneleri ve sağlıklı kardeşlerine yönelik danışmanlık ve psikososyal destek hizmetleri de verilecek. Anneler için stresle baş etme, iletişim gibi eğitimler; psikologla görüşme, kahvaltı ve piknik gibi sosyal aktiviteler planlanacak. Sağlıklı kardeşlerin psikososyal gelişimlerini desteklemek için eğitimler, gönüllü üniversite öğrenicileriyle buluşturma, psikologla görüşme, sinema ve tiyatroya gitme gibi sosyal aktiviteler planlanıyor.